Paradiset

Grundtjärn.
För mindre än ett år sedan hade jag bara sett det på bild. Vackert fångat av en mästerlig fotograf, med namnet Jonna Jinton, som även skrev och talade så fint om denna plats. Jag hade aldrig hört talas om den tidigare, men redan då hade jag en förnimmelse av det djup som denna ödsliga by bar på. Även om den gestaltades via en skärm så kunde man ändå på något sätt se förbi de tekniska och mekaniska barriärerna och uppleva den från en annan vinkel, där den nästan kändes levande. Att dess förmåga att nästan sluka en genom dataskärmen hade något med kvinnan där bakom att göra, var nog samtidigt en bidragande orsak. Men ändå så fanns det något mer…

De bilder och filmer som Jonna delade med sig av var som hämtade ur en saga många gånger. Jag kunde nästan inte förstå hur något sådant fanns, här, i de norrländska skogarna. Nästan ett stenkast från mitt dåvarande hem. Men en dag fick jag till slut se det med egna ögon. Den dagen då jag även träffade den vackraste kvinnan som vandrat här på Jorden. Det är inte konstigt att jag blev så trollbunden som jag blev, och som jag fortfarande är.

030406

Aldrig skådat någon vackrare.

091104

113012

skogen1

Mitt älskade lilla sagoväsen.

Min första vinter

Jag hade aldrig gillat vintern. Det välmående jag känt under den delen av året har aldrig haft något med årstiden att göra egentligen, utan mer hur t.ex mina föräldrar lyckades skänka en rofylld och trygg stämning i tiden runt jul och nyår. Hade jag fått bestämma tidigare så hade jag tillåtit lite snö under julveckan, sen kunde våren få komma och smälta bort allting. Men, efter den vintern som jag tillbringade i Grundtjärn så vill jag inte byta bort den mot någonting. Trots bitande kyla, massvis av bärande och eldande av ved, mörka tidiga mornar och mörka sena kvällar i min färd till och från jobbet, så satte ändå Grundtjärn vinterns magi djupt in i mitt hjärta. Kylan gav mig ett friskt välmående, en känsla av att jag fanns och var vid liv, en uppskattning av saker jag tidigare tagit för givet. Den frusna sjön sjöng sin första sång till mig, som fick mig att tappa andan. Veden gav mig värme, en trygghet, tillfredsställelse och en mysig tillvaro. Att få sitta en mörk vinterkväll och känna hur kylan tryckte på utanför de frostade fönsterrutorna, tryggt framför den brinnande elden, inlindad i en filt med den man älskar. En svår, men underbar känsla att beskriva. Vintermörkret gav mig det klaraste himlavalv jag någonsin sett, med tusentals tindrande och fallande stjärnor, samt vackert flammande och dansande norrsken. Att känna hur skägget fylldes av frost efter en sparkfärd med hundarna och hur det riktigt sved och bet i kinderna av kylan, gav mig ändå ett leende på läpparna. Redan då märkte jag av saker som lite senare väckte tankar till liv om denna magiska plats.

vinterland

Ett mästerverk av renaste frost.

012719

hus1

012709

jj13

Trots att jag gått igenom 30 vintrar innan denna, så var det som att jag nu på riktigt fick uppleva min första.

En fortsatt resa genom årstiderna

Jag har nu även fått uppleva våren och är mitt inne i min första sommar. I snart nio månader har jag befunnit mig här och fått beskåda och känna saker jag inte riktigt kan förklara. Men…
Grundtjärn bär på något…
Eller rättare sagt så bär platsen fortfarande på något. Något orört, något som bara den renaste natur kan utmärka. Man känner det i luften, i alla dofter och från alla ljud. Allt klingar i samma frekvens och renhet. Det samverkar och harmoniserar i perfekt balans. I bakgrunden av allt det vackra ligger något, om man bara lär sig att lyssna. Ett väsen från forna tider. En röst som berättar så mycket. En stämma som har så mycket att lära oss. En själ likt din och min. Sprudlande av energi och medvetenhet. Aldrig har jag sett så vackra vyer, ljuva samspel mellan himmel och jord, på en och samma plats. Nästan varje dag visar naturen sina små mirakel. Molnens formationer tillsammans med solens genomträngande strålar. Bomullsblommor som likt stilla, vita eldflugor, svävar över dimmtäckta myrar. Spegelblanka vatten som blir ett med den kvällsskära himlen. Varje strimma av ljus som tittar fram genom tätvuxen skog. Fågelsång från morgon till kväll, varje med sin passande melodi. Humlor, bin och fjärilar som söker sig till allt som glöder av färg. Av mästerverk efter mästerverk sjunker man mer och mer in i dess trolldom, en omfamning av uråldrig skönhet. Känslan av att allt är så levande. Allt frodas från varje litet grässtrå till förbipasserande älg. Grundtjärn är verkligen full av liv. Men samtidigt en plats jag aldrig känt mig så lugn och avslappnad i. Det kanske är det som är äkta harmoni, att leva vid sidan om livets stora och små ting, men ändå vara i balans, i både kropp och själ. Att ge och känna kärlek till sin omgivning.

062112

Livets små mirakel.

062123

062201

061303

Tänk att jag bor och lever här…

Att komma hem

Grundtjärn bar inte bara på mitt livs kärlek, utan även på mitt så länge efterlängtade hem. En plats där jag har allt och ännu mer.
En plats att växa själv och tillsammans på.
En fristad.
Ett eget Paradis.

051401

Jag och min älskade Jonna, på toppen av vårt paradis. Blickande bort mot en ljus framtid.

051406

Grundtjärn

”Av förundran jag ler,
till ljus i all sin prakt,
likt att jag beskådar och ser,
en skapelse av högre makt.

I allt dess sken,
av undren som är,
blir själen hel och ren,
bara av att vara där.

Så mycket skönhet,
målat av gudomlig hand,
tankar och känslor som vet,
hur kan det vara, detta land.

Dess uttryck så många,
i mästerligt skådespel,
går berättelsen att fånga,
fulländad, varje liten del.

Det mest naturliga som finns,
vandrar genom natt och dag,
alla åren som det minns,
i sol, regn och dimmors andetag.

Där årstider tar vid,
med tusen fåglars skratt,
sedan urminnes tid,
lever denna norrländska skatt.

Dess ande så gammal och orörd,
att vara så äkta och fri,
lämnar ingen oberörd,
av dess uråldriga magi.

Man känner av dess kall,
i dagars värme och i nätter av järn,
i önskan från stjärnans fall,
är du för evigt i mitt hjärta, du vackra Grundtjärn…”

040626

– Samtliga bilder är tagna av Jonna Jinton

26 reaktioner på ”Paradiset

 1. Wow vilken fantastisk kombination av din berättelse till Jonnas foton. Känns så levande så man kan tro man är där. Väldigt fint skrivet,målande på nåt vis.

  Gilla

 2. Kärleken har den förmågan, Johan. 🙂

  Att göra så att man upplever att allt är så mycket vackrare, finare, renare, lyckligare. Konsten är att inte låta det växa mossa på Kärleken vartefter åren går. Att hålla blomman levande genom att vattna och gödsla den. Då blommar den livet ut!

  //Carl

  Gilla

 3. Så vackra ord <3. Blir alldeles tårögd …

  Inte långt från där du och Jonna nu bor, är min mor född. Det är också en sådan där magisk plats som tyvärr nu verkar tas tillbaka av naturen och förstöras av marodörer då vägen numera går förbi huset. För länge sedan gick endast en skogsstig dit. Längtar tillbaka.

  Tack för alla tänkvärda ord.

  Gilla

   • Min mor och mormor och mormorsmor är födda i Härnön ovanför Resele, och min morfars familj kommer från Fängsjön :D. Fängström är min mammas flicknamn 😀

    Gilla

 4. Jag har svårt att sätta ord på din text och dikt! Jag tror att bara den som upplever äkta kärlek och den som är sann mot sig själv, kan förmedla dessa ord. Tack för att du delar med dig! Du och Jonna Jinton gör världen rikare och vackrare!

  Gilla

 5. Ping: Nostalgi | Jonna Jinton

 6. Underbart skrivet. Ni är ju verkligen ämnade för varann, du och Jonna. Så fantastiskt att läsa era texter. Är själv från Junsele trakten, även om jag inte bor där idag. Men hjärtat finns. Och alla minnen. Tack för att du delar med dej av din fina tid i Grundtjärn och med Jonna. Ni är fantastiska. Kram. 💗

  Gilla

 7. Ja du Johan, nog märks det att du hamnat på rätt plats och i rätt sällskap. Du tycks ha samma förmåga som Jonna att ta till dig naturen och vad den kan göra för själen. Håll hårt i varandra för ni verkar verkligen vara ämnade för varandra!

  Gilla

 8. Jag vet att Jonna är något
  väldigt väldigt FINT och
  SÄLLSYNT
  Och med tanke på det
  hon skriver om dej och
  hur fantastiskt bra du
  får henne att må
  Så är nog du också något
  väldigt väldigt FINT och
  SÄLLSYNT
  Tänk att få ge och få
  så mycket inspiration
  och kärlek!
  Låta tankarna och orden
  slå rot, växa och blomma.
  Låta ordblommornas
  prakt möta betraktarens
  ögon och sinnen.
  Blommor som inspirerar
  Hoppas hennes önskan
  Om 94 år slår in!

  Gilla

 9. Tack Johan, för dina ord som berör själen och väcker hjärtats längtan efter balansen och ron som naturen skänker. I samspel med naturen får kreativa energier och skapande krafter flöda fritt! Vi har fått ta del av Jonnas fantastiska förmåga att hitta och fånga allt det vackra inom och runt omkring oss, nu även din. Jag önskar dig och Jonna all Lycka och Kärlek samt många Magiska stunder tillsammans ❤️✨

  Gilla

 10. Gråter så mycket så jag knappt kan läsa slutet på den underbara och magnifika dikten…Ååhh, Johan – du och Jonna passar verkligen så bra ihop!! Det svindlar nästan när jag tänker på hur lätt ni hade kunnat ”missa varandra” här på jorden…!! Eller också var ert möte förbestämt… 🙂 ❤

  Ni är underbara båda två!! Tack för att ni finns!! MÅNGA KRAMAR!!

  Gilla

  • Men åh Lindan då 🙂 Har följt dina kommentarer till Jonna och jag blir alltid så fascinerad och glad över ditt sätt att känna och uppskatta så mycket. Du verkar vara en väldigt fin människa. Så glad att du finns i vår ”närhet”. Det är tack vare såna som du att den där extra glädjen finns i det man väljer att göra. Tack och åter tack för att DU finns! Kramar ❤

   Gilla

 11. Jag kan inte annat än att glädjas åt att du o Jonna träffats, jag är så glad för er skull, ni är så fina tillsammans och ni ser så otroligt lyckliga ut, tror ert möte var förutbestämt och ni kommer få ett långt o fint liv tillsammans. Ni är så fina tillsammans på bilderna på er och ni passar bra ihop. Kram till er.

  Gilla

  • Tack Linda! Vi är väldigt lyckliga, svårt att tänka mig att något kunde vara bättre. Vi pratar om det nästan dagligen, just att vi också tror att det inte kan vara slumpen att vi träffats. Det går liksom inte att få ihop. Det känns så där galet omöjligt, men samtidigt det mest självklara som finns.
   Vad snäll du är. Kram på dig!

   Gilla

 12. Har precis hittat din älskades blogg och jag är helt tagen av allt vackert vardagligt i livet som hon delar med sig. Tack till henne, och tack till dig för ett sånt fint inlägg och fint skrivet. Önskar er båda stort lycka till i livet.

  Allt är precis som det ska.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s