Sången

Vi tar alla in intryck på våra egna sätt. Både hur vi väljer att se och vad vi väljer att se. Ett mönster som vi lever efter och som formar oss till vilka vi är och blir. Även om vi fungerar olika och har annorlunda sätt och värderingar, så kommer vi inte undan den påverkan vi får utifrån och som vi utåt sett påverkar andra.

En intressant tanke (tycker i alla fall jag) är att av min egen förmåga att hantera mitt liv så kan jag mer eller mindre förändra någon annans. Varje dag, varje stund och ögonblick. Varje ord, fråga och påstående har en inverkan på min och flera andras värld. Varje handling bär på förändring. Allt jag skriver, delar och står för ger form åt nya tankebanor. Nya livssyner. Kanske för dig eller någon annan.

Därav vill jag poängtera vikten bakom varje människas sätt att leva. Av vårt agerande, vad sänder vi ut till andra? Likaså vad andra gör, hur påverkar det mig? En sak till att fundera över är hur vi behandlar oss själva i våra tankar. Vad lastar vi varje tanke med, till oss själva? Hur ser du, och hur värderar du dig själv?

Oavsett påverkan så är dem alla bundna till varandra. Allting hör ihop, på ett eller annat sätt. Därav kan vi lära oss mycket i vår eftertänksamhet. Att lyssna till, samt att bry sig om andra och oss själva. Kan vi hjälpa? Inspirera? Avlasta? Eller ge stöd? Uppmuntra eller upplysa? Förstå eller lyssna?

Det är en del av livets mystik (tror jag) att bli varse om dessa mönster, dessa ”toner” som spelas mellan oss. Alla bär vi på en sång i vårt hjärta, som både i melodi och text sjunger till våra lyssnare. Även om vi sitter tyst och helt försjunken i oss själva så kan ändå tonerna höras och uppfattas. I bakgrunden till allt som vi är, hörs alltid sanningen, än hur mycket vi försöker dölja dess ärliga röst.

I tanken av sång från våra hjärtan, så kan jag inte undgå att dela med mig av något som är en del av att mitt liv nu blivit som det har blivit. Hur så ”lite” kan ge en förändring till så mycket. Bara för att vi är dem vi är.

Jag skrev en dikt till min älskade Jonna för snart ett år sedan, innan vi ens träffats. Vi hade nyligen börjat skriva till varandra. Trots detta fanns det så mycket jag kände, hon påverkade mig så starkt. Hennes person var så full av liv, hennes sätt så äkta och hennes utstrålning så vacker. Hon hade Det. Det där speciella som inte går att sätta ord på. Jag kommer fortfarande ihåg känslan när jag satt där i soffan och skrev dikten framför TVn i Överå. Jag kommer ihåg hur lätt alla ord kom till mig. Jag satt och skrev till, och om, en människa jag aldrig träffat, men det var den lättaste texten jag någonsin skrivit. Orden kom till mig av sig själva. Men jag vet idag att jag bara lyssnade till rösten i mitt hjärta.

Jonnas Sång

”Utan att veta de första orden,
om hur jag ska beskriva dig,
så vet jag att den här jorden,
aldrig skådat en liknande tjej.

Man känner det i ditt sätt,
din värme och energi,
då du gör det så lätt,
att öppna vad som vilar inuti.

Kärleken till liv, vatten och skog,
och tryggheten i sinne och frid,
saker som räcker mer än nog,
i än vilket väder eller nalkande tid.

Ta mig härifrån,
långt bort från storstan, buller och dån,
världen är mer än cement och betong,
då väljer jag hellre att lyssna på,
magin i Jonnas Sång…

Naturen är en del av din själ,
din styrka och din kraft,
då du gestaltar den så väl,
och väcker något man ej tidigare haft.

I gläntor, bäckar, sjöar och snår,
fångar du dimma, frost och strålars glans,
var du än vandrar eller går,
visar du platser jag inte trodde fanns.

Även i det mörka finner du mönstret,
en tanke som blir minnesvärd,
då du öppnar fönstret,
till natten och stjärnornas värld.

När det är kallt,
och norrskenet skiner grönt överallt,
Nanook är antingen ute på språng,
eller så har himlen valt att lyssna på,
magin i Jonnas Sång…

Jag förundras var dag,
hur någon kan vara så äkta och sann,
och ibland undrar jag,
hur allt skulle bli om alla dig fann.

Då världen behöver dig,
din visdom, lära och ditt sätt,
om att vandra själv och säga nej,
och omfamna det som känns så rätt.

Du har redan lyckats nå ut,
och har bara börjat på din färd,
men jag vet att vid denna resas slut,
så har du nog skapat en helt ny värld…

Då jag blir fri,
då tiden och livet flugit förbi,
låt mig då få en sista gång,
lägga mig ned och lyssna på,
magin i Jonnas Sång…”

Jonna fångade mig med hennes sång. Inte med kulning eller någon annan melodisk stämma, utan med rösten från hennes hjärta. På grund av den sång hon valt att sjunga och som hon fortfarande sjunger. Än idag står jag för varje ord i denna dikt. Hennes sång är fortfarande lika vacker, lika magisk och lika trollbindande.

Så länge jag förmår så tänker jag även sjunga min egen sång och låta den eka fritt bland mina handlingar, bland mina värderingar och bland mina texter. Utöver det så tänker jag för evigt vara kvar och betrakta, fortsätta häpnas och förundras, jag kommer alltid välja att lyssna till, magin i Jonnas Sång…

5 reaktioner på ”Sången

 1. Jag tror verkligen på det där ~ att våra liv förmedlar en sång. Och att man kan höra andras sånger och vad de förmedlar.
  Den underbaraste människan som någonsin trampat denna jord är enligt min mening Jesus Kristus. Jonna är nog lite lik honom i sin äkthet, glädje och vänlighet. Men den sången som går ut från hans liv är den vackraste som finns. Det finns ingen som fascinerar som han. Och när vi ser sådana som är lite lika honom kan vi inte annat än älska dem. För det är egentligen honom vi älskar. 1 Petr 1:8
  Och när vi förundras över hur underbar naturen är ~ som ni gör så mycket och förmedlar i bloggarna ~ så är det Han som ligger bakom som vi anar, och älskar.
  Så tänker jag.
  Allt gott!

  Gilla

  • Fint att du funnit ditt sätt och din källa att se det vackra och det goda i vår värld. Även om jag inte delar religionens påstådda berättelse, så respekterar jag de som väljer att gå den vägen. Jag själv anser att vår värld är så mycket ”vildare” än vad olika sagor gärna väljer att berätta. Samtidigt så tar det gudomliga ofta äran för det vi människor utför i våra liv, vilket jag tycker är lite tråkigt. Det tillåter oss att vara människor, lite mindre. Men i det långe loppet så är alla livssyner och uppfattningar gott bara de bottnar i samma sak. Att vara goda medmänniskor, hjälpa, stötta och älska varandra. Då kan inget gå fel, med eller utan Gud.

   Gilla

 2. Ååh Tack, Johan, för att du delade med dig av din fina Kärleksdikt till Jonna♥
  Jag blev alldeles tårögd när jag läste dina vackra och kärleksfulla rader♥
  Så himla vackert♥
  Tack♥

  Gilla

 3. Hej igen Johan….jag blev så rörd av din dikt att jag glömde bort att svara på ditt fina inlägg.

  Jag upplever allt som lever, som musik, som energi, eller vibrationer.
  En del människors sånger berör en i Hjärtat, andras sånger skadar.
  En del sånger helar, medan andras förstör……Men ändå, är alla människors sånger, som toner,
  i det stora musikstycke, som är hela Skapelsens sång.
  Där finns mörka, vemodiga toner och ljusa lätta toner.
  som vi tillsammans försöker att förena i en kärleksfull samhörighetssång.
  Vi försöker och försöker, och kämpar med våra olika dissonanser, våra rädslor och förvridna
  upplevelser av oss själva och varandra.
  Men vi längtar ändå så mycket efter att få höra samman, att få sjunga unisont….We are One♥

  Tack för dina fina och tankeväckande ord♥
  ♥ ♥ ♥.

  Gilla

  • Tack så mycket Maria! Blir så glad att du blev så berörd av det jag skrivit.

   En vacker metafor som du beskriver och den bär på ett djupt filosofiskt värde. Det är (enligt mig) en gåva att kunna uppfatta och se världen på andra sätt än det rent visuella och vardagliga. Från dessa vinklar finner man oftast mer svar och mer mening. Var rädd om den gåvan.

   Kram!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s