Skapandets magi

Min största passion i livet har alltid varit att få skapa. Redan sen väldigt tidig ålder så har behovet att forma något eget legat mig varmt om hjärtat. Under min uppväxt har jag använt mig av alla möjliga verktyg för att tillgodose detta behov. Jag har tecknat, byggt, programmerat, ritat kartor, varit spelledare i rollspel, använt skapelseverktyg till dataspel och även gjort egna, gjort hemsidor, format egna brädspel och självklart har jag skrivit. Skrivandet som funnits där sedan så många år tillbaka. Redan då jag började skolan och lärde mig att skriva så började utformningen av berättelser från mitt lilla huvud, då väldigt enkla och fåordiga verk men de var ändå mina. Under åren så har jag gett mig på många projekt i syftet att skapa något ”riktigt”, alltså något genomtänkt och välskrivet. En dröm om en egen bok, en berättelse på några hundra sidor. En egen värld skapad av min vildaste fantasi.

skrivbok2

Denna dröm har dock varit kämpig, många försök har det blivit och många hundra sidor har åkt rakt ner i papperskorgen, likaså de nästan otaliga timmarna kämpandes med dessa sidor. Fast även om det inte blivit något än, även fast ord blivit skrivna, karaktärer blivit formade och världar blivit skapade så har inte tiden med allt detta varit förgäves. Jag vet idag att de sidor som hamnat där i papperskorgen, de har givit mig så mycket trots att inget fått stanna kvar och blivit en slutgiltig produkt. De har berättat saker för mig i deras ”misslyckande”. De har dragit ur mig nya ord och fått mig att sålla bort andra. De har berättat om tempo, beskrivning, känsla och atmosfär. Utan detta kämpande skulle aldrig förbättring kunna ske, utan övning kommer ingen färdighet och utan uppoffring kommer man aldrig vidare.

För ungefär ett år sedan startade jag ett nytt ”projekt”, ett nytt försök, en ny berättelse. Idén kom till mig då jag en mörk vinterkväll satt i köket och begrundade eldens lågor som dansade på andra sidan kaminluckan. Det var som att visionen skickades med en blixt rakt ner i mitt sinne och tände upp min fantasi som aldrig förr.

Nu ett år senare har projektet vuxit. Många idéer, tankar om personer och händelser har uppenbarats och blivit antecknade. Mina långa resor till och från jobbet varje dag har i all sanning varit en bidragande orsak till att så mycket kommit till mig under den här tiden. När jag sitter där i bilen i tystnaden eller i sällskap av en behaglig och rofylld melodi, då vaknar fantasin till liv. Just i den stunden i bilen så hamnar jag ofta någon annanstans. Ibland märker jag inte att jag kör, utan helt plötsligt är jag nästan hemma och kan inte komma ihåg vägen där jag färdats. I det stadiet blir jag som uppslukad, jag ser min berättelses olika scener i filmiska gestaltningar, jag känner lukterna, jag hör ljuden och karaktärernas röster tillsammans med deras egna unika gester och beteenden. Jag kan höra långa dialoger utan att ens ha tänkt på dem innan och av någon konstig anledning så låter allting vettigt, ordvalen finns där och likaså klangen som passar varje enskild individ.

I dessa kreativa stunder vill jag inget annat än att få skapa, men verkligheten infinner sig inte så perfekt alla gånger. Under dygnets timmar så görs allt annat och lite tid finns över till att få denna kreativitet på papper. Både tidsbristen och tanken om att så lite tid finns att faktiskt göra sådant som inte har med de dagliga rutinerna att göra, får kreativiteten att vissna en aning, vilket jag sörjer lite varje dag. Dessutom har denna ådra ett sätt att uppenbara sig vid tillfällen då det ej passar. Sen när tid väl finns så kan den många gånger lysa med sin frånvaro. Det är en kamp med ett krävande väsen, men samtidigt en jakt på en sällsynt lycka. Att få skriva ner fantasi på papper, att få välkomna dess kreativa närvaro in i verkligheten, det är som guld och rikedom i mina ögon.

I kommande inlägg hade jag tänkt att dela med mig lite av resan med detta verk som just nu gror i mitt sinne. Tankar och funderingar, bra och mindre bra saker. Vem vet, kanske dyker det upp något utdrag ibland. Kanske kan detta fungera som en motivation att tränga förbi de hinder och blockader som skrivandet så lätt stöter på, likt en extra kreativ motor för att hålla mig aktiv, inspirerad och fokuserad.

penna2

Pennan – Alla tankars trollstav

Att få frammana något unikt som berättar och berör, något som väcker tankar och glädje, hopp och förundran. Där ingenting funnits tidigare. Många kanske inte tänker på det, men djupt in i konstens tecken,  i varje hjärta som slår, vilar vårt livs sanna magi.

 

5 reaktioner på ”Skapandets magi

 1. Känner igen den där lusten. Lusten att få skriva. Och jag känner igen det där att tankarna kommer på VAD du vill skriva om i de ögonblick då du inte har möjlighet att skriva ner orden.

  Har du funderat på en MP3? Enkel att använda och bara att trycka på knappen då idéerna dyker upp i huvudet. I bilen, på promenaden eller på jobbet. När tankarna kommer så säg dem högt. Bara att skriva ner då tillfälle ges för egen tid, efter din egen diktamen ;-).

  Gilla

 2. Det där känner jag så väl igen.
  Jag har i tio år hållit på och skrivit på en saga….för hand.
  Helt fantastiskt att få skapa helt nya världar, med ord, som jag väljer med omsorg…mycket noga,
  som om de vägs på en guldvåg….varje ord är som en ton, en nyans, en bild
  som måste bli helt rätt♥
  ♥ ♥ ♥

  Gilla

 3. Nej nu kommenterade jag under fel inlägg. Det var egentligen inlägget om samtalet med universum som jag skulle kommentera. Men det här inlägget är också bra 😊

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s